In navolging van de trend waarbij mensen steeds meer belang hechten aan de herkomst van hun voedsel, wordt er nu ook beter gelet op de voeding van huisdieren. Natuurlijke voeding met hoogwaardiger ingrediënten blijkt meer te zijn dan verwennerij voor viervoeters.

Huisdierenspecialist Natuurlijkedierenvoeding.nl heeft onlangs onderzoek gedaan onder Nederlandse en Vlaamse huisdierenbezitters, fokkers en dierenartsen, waarbij regulier voer werd vergeleken met natuurlijke varianten. Hieruit volgden een paar interessante conclusies.

Zo blijken honden en katten die natuurlijke voeding voorgeschoteld krijgen, gemiddeld minder te hoeven eten dan huisdieren die een reguliere variant in hun bakje krijgen. Ook geven de baasjes aan dat de dieren meer energie krijgen en een vitalere indruk maken. Een van de belangrijke indicatoren van de gezondheid van een huisdier is de vacht. Respondenten melden dat deze voller wordt en meer gaat glanzen door het consumeren van natuurlijk honden- of kattenvoer.

In reguliere dierenvoeding zit gemiddeld slechts 4 procent vlees en vis. Natuurlijk droogvoer en natvoer voor huisdieren kent een heel andere samenstelling dan de standaard dierenvoeding die in de supermarkt of in de dierenspeciaalzaak te vinden is. Reguliere dierenvoeding bevat veel kunstmatige toevoegingen en er zit gemiddeld slechts 4 procent vlees en vis in, aangevuld met veel slachtafval – dat wordt op de verpakkingen behoorlijk eufemistisch ‘dierlijk bijproduct’ genoemd. Bij natuurlijke voeding voor huisdieren loopt het vlees- en visgehalte in de brokken op tot wel 86 procent, zonder enige vorm van slachtafval.

Een ander probleem van regulier honden- en kattenvoer is dat deze voeding veel granen bevat, terwijl de meeste granen juist niet of nauwelijks te verteren zijn voor honden en katten, die van nature carnivoren zijn. Granen zijn, net als soja en slachtafval, relatief goedkope vulmiddelen die voedingswaarde-technisch weinig toevoegen.” Vollebregt vervolgt, enigszins gechargeerd: “Het enige wat er gebeurt is dat er aan de achterkant weer uitkomt wat er aan de voorkant is ingegaan.

Natuurlijke dierenvoeding is gezonder en voedingsrijker, wat niet alleen het welzijn van honden en katten bevordert, maar ook de productie (en stank) van ontlasting aanzienlijk vermindert.

Nu de humane voeding een kwaliteitsslag heeft gemaakt, zowel op het gebied van productie en samenstelling als bereiding, is het eten voor huisdieren aan de beurt. Natuurlijke dierenvoeding is – in vergelijking met reguliere dierenvoeding – een soort restaurantvoeding voor huisdieren.

Share This